Финансовият министър на южната ни съседка Гърция Христос Стайкурас обяви днес втори

...
Финансовият министър на южната ни съседка Гърция Христос Стайкурас обяви днес втори
Коментари Харесай

Гърция спира плащането на данъци до 31 юли, дава по 800 евро на всеки, загубил работата си

Финансовият министър на южната ни съседка Гърция Христос Стайкурас обяви през днешния ден втори пакет от ограничения в поддръжка на стопанската система, които включват и четирикратно понижение на ставката на Данък добавена стойност за защитни средства и дезинфекционни препарати. Общата му стойност 3,8 милиарда, оповестява в. " Катимерини ".

Гръцкият държавен бюджет дава от тях 2 милиарда евро (по 1 милиард евро за бизнеса и за наетите) и 1,8 милиарда евро от специфичния европейски фонд.

Мерките включват общо прекъсване до 31 юли на заплащането на налози за почти 200 000 дребни фирми с към 600 000 чиновници, които са мощно наранени. Един милиард евро ще получат компаниите като авансова компенсация за намаляването на оборотите, в това число - разходите за заплати и и други разноски.

Заетите, чиито трудови договори са краткотрайно прекратени, ще получат отплата от 800 евро при започване на април, като страната покрива обществените и здравните осигуровки. В същото време данъчните им задължения се замразяват за 4 месеца. Смята се, че мярката ще засегне към 500 000 души, а разноските за март и април са към 450 милиона евро. За самонаети лица, еднолични търговци и свободни професии всички данъчни отговорности са разсрочени за 4 месеца.

Допълнителните 1,8 милиарда евро от специфичния европейски фонд ще бъдат употребявани пряко за повишение на ликвидността, заетостта и приходите на служащите.

Данък добавена стойност се понижава на 6% от 24% до края на годината за маски, ръкавици, антисептици, кърпички, сапун и като цяло за продуктите за хигиена и отбрана. Същото важи и за етиловия алкохол, употребен от предприятията за произвеждане на антисептици.

Фирмите, които затварят, ще заплащат 60% от наема за март и април за бизнес пространствата. Администрацията пристъпва към неотложно погашение на всички просрочени отговорности от държавното управление към компании и физически лица.

Пакетът планува и облекчения на режима на кредитиране на предприятия и физически лица от банките.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР